share
Thursday, January 15, 2009
Traditional Cup Cake
Puteri Ayu atau traditional cup cake (padai2 je letak).Ni kuih kegemaran my mom, kuih yang tak susah sangat nak buat dan sedap dimakan..hehe. Kuih ni pagi tadi buat untuk tiga bancuhan sebab ada order dari kawan mak cik.
BAHAN-BAHAN :)
:) Tepung super fine 250g
;) Tepung naik sendiri 50g
:) Ovellate 1 sudu teh
;) Telur 3 biji
:) Gula castor 250g
;) Santan 125ml
;) Pandan paste 1 sudu teh (mngikut citarasa)
:) Kelapa parut 1 biji (plus sedikit tpung ubi dan garam)
CARA-CARA ;)
;) Pukul gula, telur, dan overllate sehingga betul-betul kembang.
:) Masukkan santan yang telah dicampur dengan pandan paste.
;) Masukkan pula tepung yang telah diayak.
:) Sediakan pengukus yang cukup panas agar kuih naik dengan elok.tutup pengukus haruslah di ikat dengan kain agar wap tak jatuh kat kuih kite.
;) Kukus selama 15-20 minute..lebih elok 20 minute.
SELAMAT MENCUBE :)
Labels:
cooking
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment