share

Thursday, February 23, 2012

Saya sangat suka pisang..huhu !!!



Salam teman-temanku,

Jom bersama kita sihat. Hari ni saya nak share dengan anda semua tentang kebaikan buat pisang. KIta makan dan kita tahu apa yang kita makan, betul tak. "Makan dan Tahu" =)

PISANG ADALAH MAKANAN KESIHATAN SEMULAJADI


-> Pisang adalah makanan terbaik untuk ahli sukan. Ia sangat baik untuk ahli sukan yang mengalami masalah cramps, mereka perlu mengambil pisang sebagai diet mereka. Paling menarik pisang mempunyai 5 kali lebih banyak potassium daripada buat epal.

-> Mempunyai Protein yang sama banyak dengan oren dan 3 kali lebih tinggi kandungan protein daripada buah epal.

LAGI KEBAIKAN PISANG

-> Boleh merendahkan risiko tekanan darah tinggi dan juga stroke.
-> Tinggi kandungan kalori dan free dari kolestrol. Gula atau kabohidrat dalam menyumbang kepada kalori yang tinggi di dalam buah pisang.

KANDUNGAN PROTEIN DALAM PISANG


-> Amino acid histidine dalam pisang yang terkandung banyak dalam haemoglobin boleh digunakan untuk merawat rheumatoid arthritis, allergic (alahan), ulser dan juga anaemia. Kekurang histidine ini akan menyebabkan masalah pendegaran.

-> Phenylalanine, amino acid yang diperlukan oleh otak untuk membuatkan kita repond dan alert.

-> Arginine pula dapat membantu meningkatkan tindakbalas immmune sistem dan penyembuh luka.

-> Tryptophan, relaxant semulajadi yang membantu untuk mengurangkan kebimbangan, dan kemurungan. Dan membantu tido yang lebih baik.

-> Aspartic acid, boleh meningkatkan ketahanan daripada letih dan dan meningkatkan ketahanan seseorang.

Itu dia serba sedikit tentang kebaikan buah pisang ni. Sebenarnya banyak lagi kaloo anda ingin tau. Baik untuk kulit, tinggi juga dengan antioxidant. Baik untuk peredaran darah dan juga sistem penghadaman kita. So ape lagi jangan lepaskan peluang anda untuk segala kebaikan ni.



Cepat-cepat pegi beli pisang. Harga pun tak mahal, boleh dapat dalam Rm3 ke Rm4 seikat. Dari kita makan buah-buahan yang di import tu. Disalut pulak dengan bahan kimia untuk bagi tahan lama. Lebih baik makan pisang, no chemical siap dilindungi dengan kulit dia sendiri untuk mengelakkan daripada sebarang contamination.

Sebarang informasi tambahan harapnya dapat dikongsi bersama ok, SELAMAT BERPISANG YE TEMAN-TEMAN.

Sumber Rujukan :Chia,J.S (2007), What's in your food.

3 comments:

Rizwan Abdullah said...

"selamat berpisang"?? hahahaha

isabelle said...

Fuh..siap ada quote source of ref tu. Cayalahhhh

bUdakEciK said...

Miss baru org caya sikit..haha..ni semua terikut ikut sbb buat thesis..huhu.