share

Monday, July 23, 2012

kita tension perut stress


Fungsi sistem penghadaman kita adalah untuk memecahkan makanan melalui proses fizikal dan kimia yang kompleks supaya ia makanan boleh diserap ke dalam aliran darah sebagai nutrien dan digunakan untuk menjana tenaga. Sistem pencernaan kita semua termasuklah mulut dengan kelenjar air liur, esofagus, perut, hati, pundi hempedu, pankreas, dan usus kecil dan besar termasuk kolon.

Proses pencernaan mudah dipengaruhi oleh keadaan emosi kita, dalam tekanan tertentu, dan juga disebabkan oleh kelajuan kita makan, diet kita, kualiti makanan yang kita ambil dan persekitaran kimia sistem pencernaan kita.

Tekanan pencernaan atau DIGESTIVE STRESS adalah istilah yang selalu digunakan. Bila lebih tinggi tahap tekanan atau stress kita, sistem penghadaman akan menjadi lebih berasid, dan menyebabkan kurang cekap badan kita dapat memecahkan makanan dan menyerap nutrien. Kita sering mengambil makanan berkualiti rendah, yang mudah dan cepat serta lebih cenderung kepada makanan yang diproses, terutama apabila kita tertekan dan sibuk atau nak cepat, dan kadang-kadang kita makan dengan cepat dan dalam keadaan yang kelang kabut. Maka hasilnya, kuantiti nutrien yang baik dan bernilai tinggi yang masuk ke dalam aliran darah untuk menjana sel-sel berkurangan. Ini akan menambah tekanan dalam badan dan menyebabkan kurang tenaga dihasilkan. Oleh itu badan kita pun tidak dapat berfungsi dengan baik.


rujukan : how different body systems work, fitness for life manual, Matt Roberts, 2002.
Gambar :
1.http://valerietonnerhealthcoach.blogspot.com/2010/10/nutrition-importance-of-digestive.html
2.

No comments: