share

Sunday, November 11, 2012

sakit kepala yang boleh menyebabkan LETUPAN


Sangat penting untuk kita menjaga kesihatan, namun kadang-kadang keadaan membuatkan kita terpaksa berkorban untuk tidak memikirkan tentang kesihatan kita. Berapa ramai diluar sane yang terpaksa berkorban kesihatan mereka demi sebuah kehidupan yang sempurna.

Hari ini saya nak bercerita tentang keadaan di mana kurang rehat, kurang tido, stress boleh megundang kepada sakit kepala yang melampau. INI SERIUS.

APE ITU MIGRAINE ???

Migrain satu sakit yang boleh dikategorikan sebagai kesakitan yang teruk, sakit kepala yang mempunyai keadaan-keadaan seperti berikut : kesakitan yang didahului dengan tiba mata berpinar dan kelihatan cahaya, blind spots, rasa mencucuk di tangan dan kaki, loya, muntah, dan peningkatan sensitiviti kepada cahaya dan bunyi. Kesakitan yang kita rasai sehingga berjam-jam atau seharian jika tidak mendapat rawatan.

APE YANG TERJADI DALAM KEPALA ?

Sakit kepala migrain terhasil daripada gabungan pembesaran saluran darah dan pelepasan bahan kimia daripada gentian saraf yang melilit saluran darah. Semasa sakit kepala, membesarkan arteri yang terletak di luar tengkorak hanya di bawah kulit kuil (arteri temporal). Ini menyebabkan pembebasan bahan kimia yang menyebabkan keradangan, kesakitan, dan pembesaran arteri.


APE YANG MENYEBABKAN MIGRAIN ??

Sesetengah orang yang pernah mengalami migrain akan tahu ape punca kepada sakit yang mereka hadapi, tapi ada juga yang tidak tahu. Antara punca kepada migrain :


1. Alahan dan reaksi alahan

2. Lampu terang, bunyi kuat, dan bau tertentu atau minyak wangi

3. Tekanan fizikal atau emosi

4. Perubahan dalam corak tidur atau tidur tidak teratur

5. Merokok atau pendedahan kepada asap

6. skip makan atau berpuasa

7. alkohol

8. Turun naik kitaran haid, pil kawalan kelahiran, turun
naik hormon semasa bermulanya menopaus

9. Tension headaches

10. Makanan yang mengandungi tyramine (wain merah, keju tua, ikan salai, hati
ayam, pokok ara, dan beberapa biji), monosodium glutamat (MSG), atau nitrat.


11. Makanan yang lain seperti coklat, kacang, mentega kacang, alpukat, pisang,
limau, bawang, produk tenusu, dan ditapai atau jeruk makanan.

--->>> Triggers do not always cause migraines, and avoiding triggers does not always
prevent migraines..


Apa yang saya kongsikan hari ini adalah tentang apa yang saya rasa ketika pertama kali merasai migrain..kesakitan yang teramat sangat sehingga perlu mendapatkan suntikan. Jadi bagi anda sentiasa lah menjaga kesihatan dan berhati-hati selalu dengan pemakanan yang diambil dan yang paling penting jangan STRESS OK.Sources of information :http://www.medicalnewstoday.com/articles/148373.php


No comments: