share

Monday, December 22, 2008

Brownie Keju

Before,


After tak sampai berape minit,



Resepi ni ambil dari paper bahagian bersama Norzailani Nordin. Just nak try je..so tu la hasilnye tp rase dia memang sedap.baru keluar oven dah habis separuh tak sempat malam la agak nye..hehe. berpuas hati le bagi org yang baru nak belajar ni..hehe. Ni saya kongsi bersama resepi brownie yang saya dah try.

Bahan-bahan :-

Lapisan Coklat

110g coklat masakan
90g mentega
2 biji telur
100g gula castor
60g tepung naik sendiri
1 cmct Vanila esen
40g gajus/badam panggang dicincang

Lapisan atas

30g mentega
80g krim keju
30g gula castor
1biji telur
40g tepung gandum
2 cmcb susu segar

cara-cara -:

1. Alas tin dnegan kertas kalis minyak. gris gan marjerin.
2. cairkan coklat dan mentega secara double boil. biar sejuk.
3. Pukul telur hingga kembang. masukkan gula hingga sebati.
4. Campurkan tepung berserbuk penaik.
5. Masukkan coklat,Vanila, dan gajus. Ketepikan sebanyak 2 camca untuk corak.
6. Untuk lapisan biasa pukul mentega dan krim keju hingga sebati.
7. masukkan gula dan pukul.
8. Campurkan telur, tepung, dan vanila.
9. Ratakan adunan coklat dlm tin dan rata kan lapisan atas. lebihan bancuhan coklat tadi dijadikan corak marble k..
10. Bakar 170C selama 45 minute atau sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA

2 comments:

Danish Danisha said...

u should try visit this blog http://chefkecikcake.blogspot.com
this is because chef ni byk pegalaman dlm bidang food.maybe u blh mintak pendapat dia..lg pn i dgr dia ni x lokek ilmu..chef ni ada laman web sendiri..www.chefkecikcake.webs.com

budakecik said...

thank ye..selamat bkenalan. tak sangka ada blog yang name lbh kurang saya. nnti sy try tgok..thank. danish danisha ni ada blog ke..bleh sy mnjeguk.