share

Friday, December 19, 2008

Oreo Cheese Cake



Ni lagi satu percubaan pertama saya buat cheese cake. tapi yang ni saya take baked just masuk dlm freeze je..rase di dah ok cume masalah saya cume dia punye based tak berape melekat..maybe kene combine gan byak sikit butter kot..(kalo sape2 ada tip bagi la yek)..hehe. resepi ni just ambik dari oreo based yang saye bli kat kedai bakery je..
ni da resepi nye..

Bahan-Bahan:

350g OREO cookies
80g Butter (melted)
375g Cream Cheese (cubed and softened0
1/2 cup caster sugar
1 tsp esen vanila
1 cup whipping cream/thickened cream
3 tsp gelatin( cair gan 1/4cup air panas)
200g white coklat

Cara-Cara :)

1. 250g oreo cookies yg telah dihancur halus dicampur bersama butter yg telah dicairkan tadi. then, masuk kan dalam loyang dan tekan padat. (sy punye x berape ok maybe tak padat sgt). kemudian masuk dlm peti sejuk selama 30 minute.

2. Putarkan cream cheese, gula, dan esen vanila hingga cream. then masuk kan gelatin dan coklat putih. kacau rata semua bahan.

3. setelah tu, oreo cookies yg belance tu dicampur dengan adunan tadi.setelah siap ratakan diatas based tadi. kemudian biar semalaman atau sehingga dah set.

4 comments:

hana said...

amat..kalau peroi sgt base tuh mat tmbh lah skit lagi marjerin@butter. tp jgn lebih sgt nnti berminyak.. lagi satu, masuk esbok kene lama skit sbb nk bagi marjerin@butter tuh melekat antara satu sama lain.. sbb marjerin@butter klu sejuk kan dia beku kan... tuh la yg akak tau n maybe org lain ade yg lbh tau... :)

Eugenia Darwis said...

amat, lama menyepi, welcome back!

budakecik said...

kak Hana :)

thank kak Hana for the tip..nanti kalo buat lagi dah tau la..k

budakecik said...

Eugenia Darwis ;)

baru mucul balik..rumah pun dah dibaik pulih. dah cat semula, arap ramai le yg dtg mnjeguk..hehe